CASE STUDY: Mariahilfer Strasse, Vienna, Austria

An interview with Mascha Onderwater, Landscape architect, Bureau B+B. In this case study Onderwater will tell you something about her project for the Mariahilfer Strasse, a fancy nineteenth century shopping boulevard in Vienna. The City of Vienna wanted to transform the street into an inviting, pedestrian friendly avenue. The 1,6 km long street has been redesigned as a continuous shared space, Europe’s longest shared space, divided into three zones.

Where pedestrians rule the inner zone of the street and the two outer zones designated as ‘shared spaces’. In the shared space principle, cars, bikes and pedestrians all use the same space. It took some time for the people of Vienna to get used to the idea of shared space, Viennese are fond of driving. Interventions likes information meetings, together with the designers, closing down for traffic one afternoon and a referendum about the new design showed that investing in local participation really shows off. In the end, 71% of the people were positive about the transformation of the Mariahilfer Strasse.

 “People now move together in a unified space. They stroll and linger. There are now more places for young people to meet up. (…) A new way of life is evolving.”

– Günther Meier, center-manager

Click here to read and download this article

O065-Mariahilferstrasse-before-after

Before and after, Mariahilfer, Vienna 

O065-Participatie mariahilferstrasse-mahu-6

The comment table, Mariahilfer, Vienna

BewarenBewaren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s