VIRTUAL REALITY FOR A BETTER CITY AT EYE LEVEL

All news

Pilot project by STIPO,  BFAS, Geesink Weusten Architecten and TU Delft

VIRTUAL REALITY LAB ZOEKT REALITY

Afgelopen jaar presenteerden STIPO en BFAS tijdens de Placemaking Week in Amsterdam het idee om virtual reality, gebruikersonderzoek en stedelijke ontwikkeling samen te brengen. In de tussentijd kwam een samenwerking met de TU Delft tot stand en gaat ons eerste pilotproject van start in september. De kennis van BFAS over het toepassen van virtual reality in het ontwerpproces en de ervaring van STIPO met het ontwikkelen van steden op menselijke schaal komen samen in het Virtual Reality Lab van de TU Delft.

Nu komt het leukste: we zoeken nog een samenwerkingspartner!

In het kader van deze pilot Virtual Reality for a better City at Eye Level, zijn we op zoek naar een aansprekende locatie. 

Een locatie die in de nabije toekomst een transformatie zal ondergaan. Dit kan bijvoorbeeld de herinrichting van een straat of een plein zijn, of het opengooien van de plint van een gebouw. We zijn naar iets op zoek waar het liefst al een voorlopig ontwerp voor ligt. 

Waarom in deze fase van het project? Omdat met deze pilot een unieke laag aan het ontwerp kan worden toegevoegd. Het ontwerp kan namelijk al door zowel ontwerpers als gebruikers worden ervaren, doordat men er doorheen kan lopen. Aan de hand van de in VR gegenereerde, visuele en tijdelijke feedback willen we verschillende belangrijke ontwerpparameters waarneembaar maken. Zodoende wordt het mogelijk om gedragsonderzoek uit te voeren en zo te begrijpen hoe mensen (of gebruikers), zullen reageren op verschillende (toekomstige) ontwerpvoorstellen.

De virtuele modellen zijn gebaseerd op 3D-modellen opgezet in Revit en worden geïntegreerd in Unreal Engine. Het resultaat is een set analyses van de emotionele ervaring en het emotionele gedrag van participanten in zowel de bestaande situatie, de bestaande virtuele wereld en toekomstige virtuele situatie.

Deelname-voorwaarden

  • Actieve deelname in onderzoeksfase september tot december 2018
  • Aanlevering voorlopig ontwerp in een 3D ontwerp, bij voorkeur in Revit
  • Bijdrage van €20,000,- 

Eindproducten van dit unieke project    

Met deelname aan dit onderzoek krijgen we inzicht in de invloed van ontwerpelementen op de beleving van de omgeving. Dat inzicht zal worden verwerkt in de volgende producten: 

  • Realistische simulatie van het voorlopig ontwerp
  • Een ontwerp-variatie op het bestaande ontwerp gebaseerd op de City At Eye Level criteria 
  • Onderzoeksrapport ‘Virtual Reality for a better city at eye level’, met o.a. de belevings-analyse 
  • Visuele data-analyse in de vorm van een film en een virtueel model

DEADLINE VAN DEZE OPROEP IS 20 AUGUSTUS 2018

Voor meer informatie en/of vragen neem contact op met:

  • Renée Rooijmans – STIPO – renee.rooijmans@stipo.nl   
  • Stefan Bödecker – BFAS – stefan@bf-as.nl 
  • Sven Volkers – Geesink Weusten Architecten – s.volkers@geesinkweusten.nl

Information about the VR pilot project?

Ask Renée anything!

Contact Renée Meet the team