Keep up with our latest news and projects!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WeTheCity

All stories

WeTheCity versterkt het menselijke aspect van de openbare ruimte door de stad als een gemeenschappelijk schilderij te gebruiken. Wij geloven dat de mensen die de stad gebruiken, de stad kleur geven. Wij creëren uitnodigende plekken die de gebruikers kunnen omvormen tot waardevolle plekken. Dat doen we doorlopend. Hieronder vind je een selectie van ‘placemaking’ projecten van WeTheCity. Als je na het lezen meer wilt weten, neem dan een kijkje op www.wethecity.nl.

BANKJESCOLLECTIEF

De kloof tussen rijk en arm, nieuwkomers en oorspronkelijke bewoners en tussen laaggeschoolde en hoogopgeleide mensen lijkt elk jaar te groeien. Daarom is één van de belangrijkste uitdagingen van dit moment is om de structurele ongelijkheid terug te dringen en wederzijds begrip te bevorderen. Wij geloven dat de publieke ruimte een belangrijke rol kan spelen in deze uitdaging. Dit idee stond aan de basis van het BankjesCollectief.

Het BankjesCollectief is een platform dat het grootste opluchtcafé ter wereld organiseert. Wij stimuleren mensen om een ontmoetingsplek te creëren door bankjes (blijvend) op de stoep te plaatsen, bij voorkeur vlak voor hun eigen huis. Mensen kunnen hun eigen kleine (dag)café aanmelden op onze website. Iedereen kan op die manier onderdeel zijn van het grootste openluchtcafé ter wereld of van een

lokale variant. Als gastheer of gastvrouw kun je eten en drinken serveren, salsa lessen geven, bordspelletjes doen, een mini bioscoop opzetten of muziek of iets anders organiseren waar je blij van wordt. Gasten betalen een kleine financiële bijdrage of brengen zelf iets lekkers mee. Zo moedigt het BankjesCollectief mensen aan om hun buren uit te nodigen en ze beter te leren kennen. Al deze nieuwe ontmoetingsplekken bij elkaar (verspreid over 17 landen) vormen samen een enorm openluchtcafé. 2.500 mensen hebben zich al aangesloten bij het BankjesCollectief, met meer dan 1.350 bankjes in 17 landen die meer dan 20.000 mensen bij elkaar brengen. Dus tover je stoep om (in een café) en doe mee met onze beweging.

BOILING

Als stadsmaker zijn er verschillende manieren om (idealistische) initiatieven te financieren. Gemeenten en stichtingen zijn vaak de meest voor de hand liggende opties om aan te kloppen. Maar ze vragen vaak uitgebreide project- en budgetplannen en co-financiering zodat er veel tijd in projectaanvragen gaat zitten. Boiling biedt nieuwe mogelijkheden om een project van de grond te krijgen. Het is snel, gaat uit van vertrouwen en rekent op de kracht van de ‘crowd’:het brede publiek.

Boiling is een instrument voor ongeduldige stadsmakers. Iedereen die een Boiling evenement bijwoont, doneert tien euro en krijgt daarvoor een stembiljet en een eenvoudige maaltijd. In het eerste uur presenteren vier ‘ongeduldige stadsmakers’ hun idee en vertellen het publiek wat zij nodig hebben, naast geld. In het tweede uur geniet iedereen van de maaltijd en vult zijn of haar stembiljet in, dat bestaat uit een stempunt, een omslagpunt en een kookpunt. Je kunt je stem uitbrengen en tips, contactgegevens, ruimte en materialen delen, of actief meehelpen. De stadsmaker met de meeste stemmen neemt het toegangsgeld mee naar huis. Dat bedrag wordt nog eens verdubbeld door een externe partij. Alle vier stadsmakers hebben zo kans op een krachtig crowdsource instrument voor hun project. Het enige dat de winnaar hoeft te doen, is een presentatie geven op het volgende Boiling evenement. Momenteel is Boiling actief in Amsterdam en Rotterdam en er zijn plannen om het concept in het buitenland te introduceren.

PARKOTHEEK

Stress en overgewicht zijn een toenemend probleem in veel steden over de hele wereld. De Parkotheek (Park Bibliotheek) stimuleert een beter gebruik van (openbare) parken en bevordert een gezondere levensstijl. De bibliotheek bestaat uit coole spullen die mensen in het park kunnen gebruiken, die parkgebruikers inspireren en die ze stimuleren om alle verschillende aspecten van het park te ontdekken. De Parkotheek sluit aan bij de vraag van de gebruikers.

Iedereen kan lid worden van de Parkotheek. Voor mensen met een laag inkomen is het lidmaatschap gratis (deze groep kampt relatief vaak met overgewicht/zwaarlijvigheid). Als lid van de Parkotheek kun je de mooiste spullen lenen die je met andere leden kunt delen. De Parkotheek leden bepalen samen welke spullen aan de verzameling worden toegevoegd. Dat varieert van trampolines en reuzeschaakborden tot gitaren en voetbaldoeltjes.

Bedrijven in de buurt van het park kunnen sponsor worden. Als tegenprestatie worden alle werknemers lid van de Parkotheek en mag het bedrijf drie voorwerpen (met de bedrijfsnaam) aan de bibliotheek toevoegen. Op die manier ontstaan nog meer mogelijkheden om van het park te genieten.

De Parkotheek is een omgebouwde bakfiets met een kleurige opslagcontainer. In de toekomst krijgt de container een speels ontwerp gebaseerd op een hooischuur, waarvan het hele dak omhoog gaat als de Parkotheek open is. Op dit moment is er een Parkotheek in het Noorderpark in Amsterdam. Omdat de verzameling van de bibliotheek een weerslag is van de ideeën en wensen van de gebruikers, kan dit concept makkelijk worden toegepast op stadsparken in de hele wereld.

ROEF

Op dit moment is slechts 2% van de daken in Amsterdam in gebruik. Met ROEF wij willen de resterende 98% groen en duurzaam maken en toegankelijk voor het publiek. ROEF is een festival en symposium op de daken van 17 hoge gebouwen in Amsterdam. Alle gebouwen liggen langs de Knowledge Mile, een fieldlab en bedrijveninvesteringszone (BIZ) in hartje Amsterdam, dat loopt van het Amstelstation tot het Waterlooplein. Naast adembenemende vergezichten, biedt het festival een uiteenlopend programma: van verrekijker theatervoorstellingen tot brassbands geïnspireerd door vogels. Het organiseren van een festival is geen doel op zich, maar een middel om de potentie van het onbenutte daklandschap te laten zien. Zo vindt het festival plaats op daken van een (broei)kas, een boerderij en een zwembad en laat het mogelijkheden zien van zonnepanelen, een slim dak, een eetbare groentetuin, een hottub en een sauna.

Door de diversiteit van het festival en de potentie van de daken te laten zien, willen we de mensen verrassen. Dat is de eerste stap, die we ‘show’ noemen. De tweede stap is ‘grow’: het laten toenemen het aantal groene, duurzame en openbaar toegankelijke daken. Het symposium wil daarbij investeerders en rooftop pioniers op een inspirerende manier bij elkaar brengen. De derde stap is ‘connect’: het verbinden van de daken met andere daken én met het straatniveau. Het eindresultaat is een toegankelijke luchtpark, dat zorgt de broodnodige rust in het hectische stadsleven, terwijl het tegelijkertijd de stad groener en duurzamer maakt.

ROEF kent zijn derde editie in Amsterdam, en Antwerpen staat inmiddels te springen om mee te doen. ROEF kan een perfecte aanjager zijn voor de beweging die overal meer gebruik wil maken van het daklandschap in steden. Zie jij al een dakfestival in jouw stad voor je?

Hey, you!
We’re searching for new writers and stories about plazas and city centers.

Interested? Join The City At Eye Level and share your story!

Discover more

ROEF kent zijn derde editie in Amsterdam, en Antwerpen staat inmiddels te springen om mee te doen. ROEF kan een perfecte aanjager zijn voor de beweging die overal meer gebruik wil maken van het daklandschap in steden. Zie jij al een dakfestival in jouw stad voor je?

RELATED
STORIES

All stories