Keep up with our latest news and projects!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

The Flying Grass Carpet, het reizende stadspark

All stories

Net als in sprookjes reist The Flying Grass Carpet de wereld rond. Het trekt van stad naar stad, van plein naar plein. Het kunstwerk werkt als een uitnodigend stadspark. Spontaan wordt er gepicknickt, een frisbee zoeft midden in de stad door de lucht en kinderen rennen vrolijk rond, want de gymles wordt nu hier gegeven.

The Flying Grass Carpet heeft het uiterlijk van een gigantisch Perzisch tapijt en is gemaakt van verschillende soorten en kleuren kunstgras. In elke stad zorgt het voor enthousiaste reacties, spontane ontmoetingen en verbondenheid tussen stedelingen. Achter het concept, ontwerp en uitvoering zitten twee Rotterdamse bureaus: HUNK-design en Studio ID Eddy.

UITNODIGENDE OPENBARE RUIMTE

In 2007 ontstond het concept voor The Flying Grass Carpet. Het begon met twee wensen: verbetering van de openbare ruimte in steden en verbondenheid tussen stedelingen wereldwijd. Doordat steeds meer mensen ervoor kiezen om in de stad te wonen, is er een groeiende behoefte aan aantrekkelijke openbare plekken. Hier speelt The Flying Grass Carpet op in.

Om elke stedelijke locatie een positieve ervaring te kunnen geven, is een familie van karpetten gemaakt: The Flying Grass Carpet Original, The Junior en The Baby Carpet. Elk karpet heeft een andere afmeting De grootte varieert van 45 tot 900 vierkante meter. Ze zijn gemaakt van fleurig kunstgras.

Het uiterlijk, geïnspireerd op Perzische tapijten, geeft elk plein direct een zachte en uitnodigende huiselijke sfeer. Dat zie je terug in het gebruik. Het Willy-Brand- Platz veranderde van een plein waar Essenaren snel overheen liepen in een plek om verjaardagsfeestjes te vieren. In Rotterdam werd het Grotekerkplein ineens ontdekt door bootcampers die er gingen trainen. ‘s Avonds kwamen Madrileense vrienden bij elkaar op de voorheen stenige binnenplaats van de Matadero om van de avondkoelte te genieten. The Flying Grass Carpets reisden naar meer dan twintig bestemmingen: van dicht bij huis in Rotterdam tot ver weg in China.

THE GIANT

In augustus 2017 werd de familie uitgebreid met The Giant. Dit nieuwe karpet is speciaal voor het Rotterdamse Schouwburgplein ontworpen. Met een oppervlakte van 3.500 vierkante meter is dit het grootste karpet in de serie en zelfs het grootste pop-up-park ter wereld. The Giant is een compositie van kleinere karpetten, bedoeld om de schaal van het plein menselijk te maken. In elk afzonderlijk karpet is een Rotterdams architectonisch icoon verwerkt tot een bloempatroon.

Het pop-up-park is aangevuld met grote levende planten, waardoor de groenbeleving nog sterker is. Een bijzonder gegeven is dat het Schouwburgplein op de achtste plaats staat in een door Project for Public Spaces (PPS) samengestelde lijst van pleinen wereldwijd die het dringendst verbetering behoeven. Dit pop-up- park dient als inspirator en testcase voor toekomstige aanpassingen op het plein.

PLACETESTING

Met The Flying Grass Carpet hebben Studio ID Eddy en HUNK- design een eigen methode van placemaking geïnitieerd. Als je zeer regelmatig ergens langsloopt of er verblijft, vallen bepaalde kenmerken van een plek je niet meer op. Daardoor vallen ook potenties van die locatie buiten het gezichtsveld. Met The Flying Grass Carpet geven de ontwerpers tijdelijk een heel andere ervaring aan een plek. Mensen vertragen, zitten op het karpet en bekijken de hun bekende plek letterlijk vanuit een ander perspectief.

Door een positieve kwaliteitsinjectie te geven aan een plein, zorgt The Flying Grass Carpet voor nieuwe inspiratie en een verhoogde ambitie. De ontwerpers noemen dit placetesting. In meerdere steden is The Flying Grass Carpet doelgericht ingezet om ervaring op te doen en die te gebruiken voor een nieuw pleinontwerp. Al in 2009 is dit concept beloond met een Dutch Design Award, in 2014 stond het in de CNN 10 Better by Design-lijst.

AVONTUREN

Een ander aspect van The Flying Grass Carpet is dat het wereldwijd stedelingen een gevoel van verbondenheid geeft. Als je op het karpet zit en je strijkt met je vingers door het gras, kun je je inbeelden hoe iemand in Shenzhen of Berlijn dat ook heeft gedaan. Je ziet een kind van kleurvlak naar kleurvlak springen en je weet dat er in Pecs op dezelfde manier is gespeeld. Als er één inzicht is dat er uitspringt in de tien jaar van ervaringen, is het toch wel dat mensen wereldwijd hetzelfde reageren op een uitnodigende openbare ruimte. Overal delen ze dezelfde nieuwsgierigheid, speelsheid en behoefte aan ontspanning.

Hey, you!
We’re searching for new writers and stories about plazas and city centers.

Interested? Join The City At Eye Level and share your story!

Discover more

TIPS AND TRICKS

De reizen van The Flying Grass Carpet hebben geleerd dat het belangrijk is om zachtheid en kleur in de openbare ruimte toe te laten. Doorbreek grote lege vlaktes en breng ze naar een menselijke schaal. Experimenteer met speelse ingrepen, zowel voor kinderen als volwassenen. En het allerbelangrijkste: ontwerp een openbare ruimte die uitnodigend is.

In de toekomst zal The Flying Grass Carpet nog vele mooie reizen maken, stedelingen met elkaar verbinden en blijven inspireren. Je kunt de avonturen volgen op www.flyinggrasscarpet.org.

Droom je ervan dat The Flying Grass Carpet een keer naar jouw stad komt, neem dan contact op met Bart Cardinaal, Nadine Roos (HUNK-design) en Eddy Kaijser (Studio ID Eddy). Wie weet zal jouw stad deel uitmaken van de avontuurlijke sprookjesreis van The Flying Grass Carpet.

RELATED
STORIES

All stories